KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu TÜİK ve Merkez Bankası tarafından açıklanan, ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyan işsizlik, bütçe ve sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.
İşsizlik
TÜİK tarafından açıklanan ocak ayı işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 2.2 puan azalış ile yüzde 10.8’e gerilediğine dikkat çeken KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu gerçekleşmeye istihdam teşvikleri ve büyüme hızındaki artışın katkı sağladığını belirterek, “İşsizlikte düşüş trendine girdik. Önümüzdeki aylarda hem sezonsal hem de 2018’de ilavelerle devam edilen teşviklerin etkisiyle gerilemenin devam edeceğini bekliyoruz. Yılı tek haneli bir oranla kapatabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.
Teşviklerin olumlu etkilerinin 2018’e de taşınarak istihdam artışının sürdüğünü belirten Ayhan Zeytinoğlu, “Ocak’ta son bir yılda işgücüne katılım 780 bin kişi artarken, istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 357 bin kişi arttı. Buradan işgücüne katılımın 1.5 katından fazla istihdam sağlandığını görüyoruz. İstihdam edilenlerin yüzde 17.7’si tarım, yüzde 19.9’u sanayi, yüzde 7’si inşaat ve yüzde 55.4’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Burada istihdamın kalitesi ve sürdürülebilirliği açısından sanayi sektörünün payındaki artışları önemsiyoruz. Bunun yanında genç nüfustaki işsizlik oranının 4.6 puan gerileyerek 19.9’a düşmesini de olumlu karşılıyoruz.” dedi.
Sanayi Üretim Endeksi
Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksinin şubat ayında yıllık yüzde 9.9 arttığını belirterek, “Sanayi üretim endeksindeki yüksek oranlı artışların devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Önümüzdeki dönem de üretimdeki artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Mart ayında rekor seviyede gerçekleştirdiğimiz ihracat buna işaret ediyor. Sanayi üretiminde gözlenen bu güçlü ivmenin 2018 yılı ilk çeyrek büyüme oranına ciddi katkı sağlayacağını bekliyoruz.” dedi.
Sanayi üretim endeksinin bir ülkenin kalkınmasının ve büyümesinin en önemli göstergelerinden olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu, “Ana sanayi gruplarına bakıldığında imalat sanayindeki yıllık yüzde 10.4’lük artışın sanayi üretimindeki genel artışın üzerinde olmasını önemsiyoruz. Alt sektörlerinde ise motorlu kara taşıtlarında yüzde 10.3’lük artış oldu. Otomotiv sanayindeki bu büyümeden memnuniyet duyuyoruz. Bunun yanında sanayileşmenin önemli bir göstergesi olan sermaye malı üretimindeki şubatta yıllık yüzde 12.3 artışı olumlu değerlendiriyoruz.” dedi.
Bütçe
Başkan Zeytinoğlu Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan mart ayı bütçe rakamlarını da değerlendirerek, “Mart ayında gelirlerin yüzde 23.3 artmasına rağmen bütçemiz 20.2 milyar TL açık verdi. Geçen yılın aynı döneminde bütçe gelirleri yüzde 2.9 gerilediğinden bu yıl gelirlerdeki yüzde 23.3’lük artış açığı telafi edemedi. Geçen yıl bütçedeki bozulmayı 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin etkisiyle daralan ekonomide canlanmaya yönelik alınan tedbirlerle açıklayabiliyorduk. Ancak bu yıl yüksek bütçe açığını endişe verici buluyoruz.” dedi.
Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Ocak ayında da bütçede verilen fazla 1.7 milyar TL gibi düşük olduğu için dönemsel olarak baktığımızda, ilk çeyrek bütçe açığı 20.4 milyar TL’ye yükseldi. Açıkların finansman yapımızı bozduğunu düşünüyoruz ve bunu endişe verici buluyoruz.” dedi.