Turizm

Zor coğrafyanın sakin kasabası Şavşat

Artvin’in zor coğrafyasının sakin kasabası unvanını alan Şavşat huzurun merkezi olmuş.

6 Temmuz 2019 Saat: 16:10
Zor coğrafyanın sakin kasabası Şavşat
Zor coğrafyanın sakin kasabası Şavşat

Zor coğrafyanın sakin kasabası Şavşat

Artvin’in zor coğrafyasının sakin kasabası unvanını alan Şavşat huzurun merkezi olmuş.

Zor coğrafyanın sakin kasabası Şavşat

Cezaevinin olmadığı, ülkemizin on yedi sakin şehrinden biri olan Artvin’in Şavşat ilçesi, turizm ile ekonomisine can katıyor.

Şavşat Efkar tepesinde Şavşat Kaymakamının bizlere ikram ettiği akşam yemeğinde masalarda tanıtım amaçlı yapılmış olan Amerikan servislerdeki tanıtım reklamlarında yemeklerin yanı sıra, sakin şehir ibaresi ön plana çıkması bizleri kaymakama kendilerinden böylesi zor coğrafyada sakin kasabanın nasıl olduğunu ve bu unvanı nasıl alındığına dair anlatılmasını istedim.  

‘Yöresel mimariyi korumak istiyoruz’

Kaymakam Göktaş, “2015 yılında alınmış sakin şehir unvanımız var. Şu an ülkemizde 17 tane sakin şehir bulunuyor. Dünya çapında da 250 civarında sakin şehir unvanına sahip kent var. Şuan yaklaşık 70 kriteri var sakin şehrin. Bu kriterleri yerine getirmeniz, yerine getirmediklerinizi taahhüt etmeniz, taahhüt ettiklerinize belli bir sür içinde tamamlamanız gerekiyor. Sakin şehir unvanını aldıktan sonra bu kriterleri korumanız gerekiyor. Yöresel mimariyi Şavşat ilçemizde korumak istiyoruz. Sakin şehirler yöresel mimarinin korunduğu, yöresel turizmi ve yöresel tatları teşvik eden bir kentler birliğinde oluşuyor. Tabi çok büyük ilçeler, yöreler bu birliğe başvuru yapamıyor” dedi.

 

Artvin yüzde 58 ile Türkiye’nin en büyük orman arazilerinden birine sahip olan Şavşat’ı Kaymakam Musa Göktaş’ın ağzından dinleme olanağı bulduk. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz Şavşat’ta köylerin her biri açık hava müzesi niteliğinde. Gün boyu gezme tanıma imkanı bulduğumuz Şavşat’ın en dikkat çeken yerlerinden biri de yukardan bakıldığında kal şeklinde olan Karagöl’ü. Her geçen gün turist sayısını artıran Karagöl’ü geçtiğimiz 9 günlük bayram tatilinde 45 Bin kişi ziyaret etti.

Misafir seven ilçe

Şavşat Kaymakamı Musa Göktaş, “Şavşat, Türkiye’nin en misafirperver iki üç yerinden birisidir. Burada size kalacak yer ayarlamasak bile herhangi bir kapıyı çalışa ‘Biz geldik’ dediğinizde zaten yer bulacaktınız. Buraya geldiğiniz için çok mutluyum. Kaymakamlığa bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği işletmelerinden olan Efkar Tepesi işletmesindeyiz. Burası hem yöresel yemekler hem de diğer yiyecek ve içecek ürünleriyle halkımıza hizmet veriyor. Buranın yapımında bir önceki belediye başkanımız Ahmet Sinan Öztürk ve Konya Selçuklu Belediyesi’nin kardeş şehir işbirliğinde yapıldı. Ardından kaymakamlığımıza 10 yıllığına bedelsiz bir şekilde verildi” dedi.

‘Köylerimiz açık hava müzesi’

Alabildiğine yeşilliğin içinde bizlere Şavşat’ı anlatan Kaymakam Göktaş, “Şavşat’ın çok muhteşem bir doğası var. Sonbaharda doğanın bütün renklerini görebiliyorsunuz. Bu aylarda da yeşilin her tonunu görebilirsiniz. 65 tane köyümüz var. 65 köyümüz de tabiri caizse açık hava müzesi niteliğinde. Herhangi bir köyümüze gittiğinizde memnun olmamak elde değil. Çok bakir bir doğası var. Bulunduğumuz ilçenin yüzde 58’i orman arazisi olarak görünmekte. Yeşillik konusunda Türkiye’nin en yeşil ilçelerinden biri” diye konuştu.

‘Doğa, eğlence ve festival’

İlçede bulunan ve eşsiz bir görüntüye sahip olan Karagöl ile ilgili de bilgi veren Kaymakam Göktaş, “Karagöl etrafında doğa yürüyüşleri ve kampların yapıldığı bir yer. En büyük özelliği tepeden bakıldığında kalp şeklinde olması bu Türkiye’nin başka bir yerinde yok. Yine Şavşatımızda çok güzel festivaller var. Özellikle kış aylarında ‘Karakucak güreşleri’ yapılıyor. Köylerimizde de kış festivalleri yapılıyor. Kış festivalleri, kızak yarışları, kütük kesme yarışlarımız var. Yazın Sahara festivalimiz olacak.Şavşat’ta hem doğaya, hem eğlenceye hem festivale doyarsınız. Bu konuda çok iddialıyız” dedi.

9 günde 45 bin ziyaretçi

Turizm noktasında sakin şehir unvanının ilçeye çok fazla katkısı olduğunu ifade eden Kaymakam Göktaş, “9 günlük bayramında özellikle Karagöl’e günlük ortalama 2 Bin civarında araç girişi oldu. Gelen turist sayısı ise 45 Bin civarında. Özellikle Temmuz ayının başından okulların açılacağı Eylül ayına kadar çok yoğun bir talep söz konusu. Şu an otellerimizin tamamına yakınında doluluk oranı tam diyebiliriz. Her geçen gün gelen turist sayısı ve ziyaretçiler artıyor” ifadelerini kullandı.

‘Hareketli nüfus 80 bine dayanıyor’

İlçenin suç oranları ile ilgili kriterini tamamladığını da belirten Kaymakam Göktaş, “Bu konuda herhangi bir taahhüt verme zorunluluğumuz yok. Asayiş konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Köylerimizle birlikte nüfusumuz 17 Bin. Zaman zaman özellikle yaz aylarında nüfusumuz 45 Bine kadar çıkıyor. Bazı günlerde hareketli nüfusumuz ise 78-80 Bin kadar çıkıyor. Tabi ilçemizde ufak tefek sıkıntılar oluyor ama kayda değer bir asayiş olayı olmuyor. Sakin şehir deyince insanlar kelime anlamı olarak sakinliği bekliyor. Biz de sakin hem unvan hem de fiil anlamı olarak sakin bir şehiriz” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat