Kocaeli Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Ahmet Kazım Zorlu, 06-12 Ocak Verem Eğitim ve Propaganda haftasında Verem hastalığı konusunda çok önemli bilgiler aktardı.
Belirtiler nelerdir
Verem hastalığı, 2-3 Haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, Aşırı balgam çıkarma, Balgamın Kanlı gelmesi, Nefes Darlığı, göğüs ve sırt ağrısı ve çocuklarda kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar.
İstatistik veriler
Türkiye genelinde 2005-2006 yıllarında yaklaşık 21 bin Verem vakası varken, 2017 yılında verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam Verem vaka sayısı 12 bin 046'a düşmüştür. Erkeklerde daha sık görülür. (%58 si Erkek %42 si Kadın hasta) Vakaların %66 Akciğer Tüberkülozu %34 ü Akciğer Dışı Tüberkülozdur. Ülkemizde yeni tespit edilen tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Tüberküloz vakalarının özellikle de bulaştırıcılığı en fazla olan akciğer tüberkülozu vakalarının başarı ile tedavi edilmesi tüberküloz kontrolünde en önemli hususlardan birisidir. Yukarıda belirtilen şikâyetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir.
Önemli bilgiler
Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı uygulanmaktadır. Verem aşısı aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Toplumu veremden korumanın en etkili yolu ise, bulaştırıcı verem hastalarının erken tanısının konulması ve en az 6 ay süre ile tedavi edilmesidir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara Verem Savaş Dispanserlerimiz tarafından verilmektedir. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince İlaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.
Korunma yolları
Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalıktan korunmak için DÜZENLİ OLARAK ELLERİNİZİ YÜZÜNÜZÜ YIKAYIN, BULUNDUĞUNUZ ORTAMI SIK SIK HAVALANDIRIN, SİGARA İÇMEYİN VE YANINIZDA İÇİLMESİNE İZİN VERMEYİN, DENGELİ BESLENİN, ÖKSÜRÜRKEN VEYA AKSIRIRKEN MENDİLLE AĞZINIZI BİR KAPATIN.
Erken tanı, doğru ve etkin tedavi ile hastalıktan korunmak mümkündür ….